måndag 30 april 2012

Elva frågor till

Men ska ju svara på Bondhustruns elva frågor också.

1. Vad är dina senaste tre musikupptäckter?
Men jag lyssnar ju aldrig på musik. Men The Drums var jag faktiskt lite insnöad på i december/januari.

2. Tre av dina allra bästa egenskaper som du är stolt över?
Att jag är, eh, snäll. Och lite rolig ibland. Och att även om jag inte är ambitiös iaf är en liten arbetshäst.

3. Bästa GB-glassen genom tiderna?
GB-sandwich. Lätt. Ryser vid minnet av när TipTop kom tillbaka och jag var galet peppad och sedan ville spy för att den var så söt och ja, äcklig

4. Om du yrkesmässigt skulle göra något helt annat än du gör idag, vad skulle det vara?
Göra dokumentärfilm.

5. Behöver man verkligen jobba heltid? Och om man gör det, hur ska man hinna/orka med sig själv, sin familj, sitt hem, sina vänner, fixa städa pyssla umgås läsa böcker?
Livets stora gåta. Livspusslet osv osv. Jag har skitsvårt att orka med mer än hemfix, familjen och sporadiskt umgänge när jag jobbat heltid. Nu jobbar jag fyra dagar per vecka och det är ju grymt. Men det är ju inte alla förunnat att ha råd med det. Och om man är mitt uppe i en karriär som man tycker är rolig så vill man nog dessutom jobba heltid tänker jag. Eller det kanske man inte alls vill? Men jag tror att det gäller att schemalägga tid för sig själv hur trist det än låter. Se till att gå och träna, bokcirkel, teater, bio eller vad det är man gillar och blir peppad av. Och lite bara acceptera att det kanske inte går att hinna/orka med allt. Bara för att "andra" verkar hinna med allt så kanske det inte är bästa receptet för en själv.

6. En egenskap hos andra du har svårt för?
 Avskyr snålhet. Och då menar jag alla sorters snålhet.

7. Tipsa om din bästa vardagssnabbrätt som alltid funkar, som är god och bra och går svinsnabbt?
Koka pasta. Stek vitlök och körsbärstomater i massa smör. Kanske några pinjenötter med. Servera med obscena mängder parmesan.



8. En kändis du är lik på något vis?

När jag var cirka tio-elva fick jag jämt och ständigt höra att jag var så lik Julia Roberts. Det har jag nog tyvärr inte fått höra en enda gång de senaste arton åren.


9. Du får en halv miljon kronor - vad gör du?

Betalar av min studieskuld och använder resten till en insats på ett hus. Sen var de pengarna slut. Men det var kul medan det varade.

10. Vad önskar du att du var bättre på?
Att få saker och ting gjort.

11. Vad är det snyggaste med dig?
Mitt hår. Har sjukt mycket hår och schnygg färg med. När jag skulle gifta mig skickade jag en bild på den frisyren jag ville ha. Och frisören ringde upp och ba asså du den där bruden på kortet har helt sjukt mycket löshår bara så att du vet. Jag ba no problem du får se när vi ses. Fast tyvärr kanske det inte blev helt som kortet. Men ändå. Mitt hår är bra.

Måndag men snart långhelg

På torsdag ska jag åka iväg på kvinnohelg. Nu sitter jag och undersöker vad det egentligen finns att göra i byn vi ska besöka. Som alltid i Nya Zeeland är det en hel massa äventyrsaktiviteter. Om du googlar motsatsen till äventyrlig person så borde det faktiskt komma upp ett foto på mig. Men det finns varma källor och det är en av mina hobbies faktiskt. Sen tänker jag mig att vin och ost borde vara ett hett kort. Det enda tråkiga är att de andra tre kvinnorna är gravida och rimligtvis kommer få vissa impulser att döda mig om jag sitter där och äter brie och dricker vin medan de desperat suger på en novalucol. Men det är ju faktiskt inte mitt fel att de är så oansvariga att de blitt in the family way va.

ps. allas barn ska med så det är inte någon jäkla njutarresa vi ska på. helt rimligt att påstå att den som får semester är faktiskt Trollets far som får tre nätter av ostörd sömn i present av mig.

söndag 29 april 2012

Lalalala nu hörde jag inte riktigt vad du sa faktiskt

I går efter vår flotta lunch gick jag i affärer lite medan J lekte med Trollet i lekpark. Typiskt bra fördelning av arbetsuppgifter. Jag köpte en kjol och kom glatt tillbaka och berättade om den fina tröjan och klänningen och den andra fina kjolen som jag nog med skulle köpa.

Men du behöver ju inga mer kläder!

Nä men jag vill ha. Jag tycker om fina kläder.

Mmmm och jag tycker om och vill ha pengar på vårt stackars sparkonto.

En i den här familjen är ju visst sjukt ordentligt.

lördag 28 april 2012

Plastpåsebröllop i dag

Vi har varit gifta i tre månader i dag. Det är bra. Det finns det som redan hunnit skilja sig efter tre månader. Att vi t.ex lyckats vara gifta längre än Kim och Kris nu, det är värt att fira. Så vi äter göttig lunch här idag. Mat är som alltid det bästa sättet att fira saker och även en bra anledning att hitta på saker att fira. Som plastpåsebröllop, det har vi hittat på såklart.

fredag 27 april 2012

Buhu

Efter dagens morgonbestyr så kan jag känna att jag har dragit vinstlotten i hämta/lämna-rejset. J lämnar Trollet på dagis och jag hämtar. Med undantag av varannan fredag. Kan ju bero på att hon inte är van att jag är hemma om morgonen. Men attans vad det har gråtits, skrikits, gnällts här hemma denna morgon. Och då pratar jag inte bara om den utav oss som är två år. Jeeezzus.

Sen kommer jag hem och ska försöka vara produktiv och då kommer ju råångesten som stryper mitt hjärta när jag och Trollet bråkat på besök.

Vill cirka åka tillbaka till dagis och krama ihjäl henne. Men istället försöker jag tänka att jag är en snäll och tålmodig mamma nästan hela tiden. Man gör så gott man kan osv. osv.

torsdag 26 april 2012

Resultat av det där med att vi inte ses under veckorna

I onsdags glömde J bort att det var helgdag och människor med normala jobb var lediga. Alltså ingen av oss med däremot dagispersonalen. Detta hade jag styrt upp och fixat barnvakt. Berättat på söndagen att Trollet skulle hem till si och så på onsdagen. Klockan kvart över nio på morgonen på onsdagen ringer J till mig på jobbet i panik och nästan skriker om att att dagis är stängt och vad ska han göra egentligen. Och varför hade jag inget sagt.


måndag 23 april 2012

Tänker mig bajs, bajs överallt bajs

Är mycket nervös för att hämta Trollet på dagis i dag. Eller alltså mest nervös över vad som kommer ligga i hennes väska i en plastpåse. Vi har försökt oss på potträning hemma utan någon som helst framgång. Men hennes lärare hävdar att hon är helt redo för att sluta med blöjor och sa till oss att skicka henne till dagis utan blöjor men med många ombyten, så skulle de fixa detta.

Känner mig tveksam.

onsdag 18 april 2012

Vardag var det här

En bra sak med de dagar jag börjar jobba klockan mitt i natten, allt jag hinner med.

I dag färdigjobbad klockan 12.30. Sen mötte jag min man och åt lunch. Åkte och veckohandlade. Klämde ett avsnitt av Så levde de lyckliga. Nu ska jag hämta ongen och åka hem till kompisar. Sedan hem och laga mat. Äta. Förbereda matlådor till dagen efter(alltså svensken i mig avskyr att behöva skicka med matlåda till dagis). Sätta på tvättmaskin och diskmaskin. Bada onge och gosa. Läsa godnattsagor. Sedan cirka dö av trötthet.

På en dag alltså, då hinner man med en hel del. Både kul och tråkigt.

tisdag 17 april 2012

Hurra! Mitt tusende inlägg om tröttma

3.2o steg jag upp i morse. Intensivt sug efter att gå och lägga mig ungefär klockan sex i kväll. Tyvärr kommer jag då att befinna mig på föräldramöte. Och det blir kanske lite konstig stämning om jag lägger mig och sover där.

måndag 16 april 2012

Jag ska spamma er

Har ju blivit helt sjukt lat och slö och alla andra passiva ord jag inte kan komma på vad det gäller att kommentera på folks bloggar pga dels lat och slö samt dels busy bee.

Men den här veckan ska jag kommentera som en galning. På allt. Men om ni inte får någon kommentar från mig beror det antagligen på att ni har sådan där galen ordverifiering som min hjärna inte kan hantera. Allvarligt om jag måste göra mer än två försök ger jag upp. Men det berodde alltså inte på att jag inte försökte lite.

Eftersom alla andra jämt frågor om fler barn så kan jag ju lika gärna spekulera lite själv

Angående att jag nedan bara naaaww bless vad gölligt och kul det hade varit om Trollet haft en lillasyster/lillebror som var bara alldeles lite yngre, cirka året. Spenderade en timma med kompis med två barn som är väldigt nära i ålder. Helt, alltså stört omöjligt om man inte är typ matematikprofessor att hålla räkningen på hur många gånger de två slog, knuffade, bet, drog varandra i håret osv. under en timma.

Nu när det ändå är försent för Trollet att få ett syskon väldigt nära i ålder tänker jag att det kanske är bättre att begåvas med fler barn när Trollet är cirka femton och kan hjälpa till med nattskiftet. Då är jag ju iofs 44.

söndag 15 april 2012

Flott söndag

Trollet har en bästis som är tio månader äldre än henne och de är så jäkla fina med varandra att jag dör. Vi vill cirka alltid låna henne eftersom det är ungefär tjugo gånger trevligare med en heldag i lekparken med de två än med bara Trollet. På sex timmar har de båda tillsammans gnällt noll gånger och inte en enda tår har vi sett. Ingen har legat på marken och rullat och skrikit nej.

J bara alltså vi skulle ha försökt skaffa ett syskon till Trollet med en gång! varför gjorde vi inte det?

Och nu helt praktiskt åker vi och lämnar båda barnen hos det andra barnets föräldrar och går på bio.

lördag 14 april 2012

Elva frågor

Jenny och Egon har ropat och då svarar jag såklart.

- Each tagged person must answer the 11 questions given to them by their “tagger” and post it on their blog.
- Then, choose 11 new people to tag and link them in your post.
- Create 11 new questions for the people you tag to answer.
- Go to their page and tell them they’ve been tagged!
- Do not tag back to the person who has already tagged you.

Jennys frågor

1.) Om du fick ge ett råd till dig själv som 14-åring, vad skulle det bli?
Försök att vara lite fokuserad i framtiden. En som satsar och tror på den egna förmågan.

2.) Vad önskar du att 100-åriga du säger till ditt nuvarande jag? Alltså till den du är i dag?
Fi faen vad bra det blev. Precis som du trodde ändå.

3.) Om du fick äta middag med fem kändisar, vilka skulle du äta med? (Alltså samtidigt.)
Är jag fjorton år om jag bara skulle bjuda in massa snygga killar? Så alla killarna i One Direction då. Nä men seriöst så skulle jag dö om jag var tvungen att äta middag med fem kändisar. Speciellt om det var folk jag beundrade.

4.) Vad får du mest skäll för av andra?
Att jag har lite selektivt minne. Om vi med andra menar J. Väldigt sällan jag får skäll av någon annan.

5.) Vad får du mest skäll för av dig själv?
Att jag är sämst på att satsa helt och fullt på saker och orka ta mig hela vägen i mål.

6.) Var måste man absolut gå och äta?
Om man råkar befinna sig i Wellington, då tycker jag Sweet Mother's Kitchen. Och att ni beställer deras cajun fish med bourbon mash och champinjoner.

7.) Hur kommer jorden att gå under?
Sakta men säkert av överbefolkning och överkonsumtion.

8.) Vem har du/skulle du vilja ha frikort på - man?
Det här är lite pinsamt. Men har alltid haft the hots för Robbie Williams, till och med när han var tjock och tokig i huvudet. Det kanske han fortfarande är?

9.) Vem har du/skulle du vilja ha frikort på - kvinna?
Jag är lite kär i hon som spelar Lady Sybil i Downton Abbey. Hennes röst alltså.

10.) Konstigaste sexminnet du har?
Jag har banalt nog haft sex på en höskulle med någon jag träffade cirka fem minuter innan. Åh jösses det känns som att det egentligen finns ganska mycket att välja på som jag valt att förvisa till ett mycket mörkt och avlägset hörn av mitt minne.

11.) Ditt bästa råd till mänskligheten?
Det här med att vara snäll och inte sätta de egna intressena först hela tiden. Det är bra för mänskligheten.

Egons frågor:

1. Om du fick göra vad du ville i morgon, vad skulle du göra då?
Ligga på en helt öde strand och växla mellan att sova och läsa böcker.

2. Har du några tics, och i så fall vad?
Tror faktiskt inte det.

3. Vilken bok läser du just nu?
Inne i en period då jag läser mycket samtidigt. Så läser Sense of an Ending, Purple Hibuscus, The Corrections och Censoring an Iranian Love Story i en enda röra.

4. Vad är tråkigast, vika kläder eller dammsuga?
Verkligen pest eller kolera. Men jag avskyr nog att dammsuga mest av allt.

5. Tycker du att du är snygg?
Nej.

6. Vilken bok är du stolt över att du har läst?
Ingen precis.

7. Vad vill du göra på din födelsedag?
Samma som alla andra dagar; fika. Fast kanske upphöjt i hundra då.

8. Vad äter du till frukost en vanlig dag?

Havregrynsgröt med banan.

9. Betalar du tv-licens?

Nej. Dels för att jag inte har någon tv och dels för att det inte finns någon tv-licens på Nya Zeeland.

10. Hur många timmar sov du i snitt per natt?

Sex kanske.

11. Vad vill du helst ha just nu, tre timmar till på det här dygnet eller 1000:-?
1000 kronor tack. Genast helst eftersom kontot ekar väldigt tomt efter den här helgen.

Jag frågar:
1.) Vilken är din göttigaste efterätt?
2.) Bästa resemålet?
3.) Skulle du kunna tänka dig att inte rösta?
4.) Vad tycker du låter roligast: barnlös eller trillingförälder?
5.) Vilken fiktiv karaktär skulle du vilja vara för en dag?
6.) Hur många koppar kaffe dricker du en vanlig vardag?
7.) Vilka är dina finaste pojk- respektive flicknamn
8.) Vad är du rädd för?
9.) Om du helt magiskt kunde jobba med precis vad som helst, vad skulle det då vara? Ingen får säga att de skulle jobba med det de redan jobbar med.
10.) Tycker du att du är rolig?
11.) Vilken sport skulle du vilja vara världsmästare i?

Nu har ju det här gått runt massa gånger så jag taggar inga elva men flera fina: Annika, Hanna, Cecilia, Tinefis och Colombialiv. Sen får hemskt gärna alla som känner sig manade hänga på.

onsdag 11 april 2012

Typ 2 då eller?

Har fått brev från min läkare. Han vill bara meddela att jag genast ska boka en tid för vaccinering eftersom jag är en av de som har rätt till gratis vaccin mot influensa. Eftersom jag har diabetes. Det var en total nyhet för mig att jag har diabetes.

Känns alltid så tryggt när medicinsk personal lyckas blanda ihop saker och ting.

tisdag 10 april 2012

Fast jag vann 400 kronor på lotto i helgen

Jag vill aldrig flytta till landet. Alltså fy fan, blotta tanken på att ha långt till allt som jag inbillar mig att jag behöver. Men efter en väldigt fin och stillsam påsk inbillar jag mig att jag desperat behöver en stuga på landet.

Vi började prata om det i bilen på väg hem. Och genast satt jag där med fötterna i en å som rann över tomten. Med en kaffe i handen och allt var så tyst och fridfullt. Alla mina ungar (måste sluta prata om mina barn i plural, kommer aldrig få något mer barn som straff) klättrar i äppelträd och roar sig själv. Och det finns inga jäkla stadsfaror att oroa sig för. Fast lite oroar jag mig lite över att de ska ramla ner ur trädet eller halka i ån.

Men hur som helst. Nu surfar jag stugor för glatta livet. Men va faen, det finns inte en enda som kostar mindre än ett hus i stan. Eller om det gör det så har det inga äppelträd eller ser det minsta idylliska ut. Mer som ett ställe vi skulle åka till över helgen för att ta livet av oss.

Men det är säkert jobbigt att ha en stuga ändå.

More hands makes for light work

Om vi får möjlighet att ha barnvakt brukar vi nästan liksom i panik försöka klämma in så mycket trevligt och romantiskt som möjligt. I går hade vi barnvakt i tre timmar och storstädade hela huset, vek cirka fyrahundratjugotvå rena klädesplagg och åkte och storhandlade, raka motsatsen till romantik kanske. Och det var rätt fint det med. Samarbete och sådär ni vet. Dessutom blir det lättare att vara snälla mot varandra under den stressiga vardagsveckan när det är rent och ordning hemma samt finns mat i kylen.

Mvh präktiga lotta

torsdag 5 april 2012

Ledset Troll

Trollet har älskat dagis sen kanske andra veckan. Men nu den här veckan har hon skakat som ett litet löv varje dag när jag hämtat henne. Hon som brukar vara så glad, lekfull och alltid framåt blir tydligen rädd för allt men speciellt en personal. Hon går i väg och gömmer sig själv och sitter och gråter. Hela dagarna. Och personalen förstår inte alls och har varje dag sagt att de tror att hon är på väg att bli sjuk. Men det har hon inte blivit.

Det har börjat sex nya barn de senaste veckorna och två ny personal, så jag kan förstå att det är många förändringar. Att det gått från ett litet dagis med tolv barn till lite stökigare med hela arton barn. Kan det vara en enskild händelse som har skrämt henne?

Men känns inte bra. J säger att hon är helt vanvettigt förtvivlad när han lämnar henne om morgonen. Och likaså blir han såklart.

Hobbypsykologianalys någon? Erfarenheter? Kan vi göra något för att vända detta så fort som möjligt?

onsdag 4 april 2012

Påsk 2011


Oj den påsken var allt suddigt i kanterna. Satan vad Trollet sov dåligt vid den här tiden. Jag orkade tydligen inte ens dra upp persiennerna. Och fast vi har havet utanför huset så finns det inte en enda glassiga bild på ett glittrande hav. Livet alltså. Så mycket bättre ett år senare. Så är det.

Påsk 2010

Bloggen skvallrar om att jag hade lite lust att bli småfull och röka cigaretter under den påsken. Vi var föräldrar till en bebis då. Det är vi ju inte nu.

Påsk 2009

Min andra nyazeeländska påsk var vi här. J jobbade två månader på filminspelning. Jag kom och hälsade på över påskhelgen.

Där fanns det ingen täckning för mobiltelefoner, så två veckor efter påskhelgen fick jag skicka ett mail. Där jag skrev att jag var freakin' gravid.

Kan du fatta? skrev jag.

Gla' påsk





Min femte nyzeeländska påsk i år. Så här såg det ut vår allra första påskhelg tillsammans. I soliga Northland. I år ska det regna och vi åka till Napier och äta mat och dricka vin och inte diska, tvätta eller städa.

tisdag 3 april 2012

Bluääärgh

Känner mig så finnig, ful och tjock i dag. Så där så att man tror att folk ska vända sig om efter en på gatan och bara glo som om jag hade ett extra huvud som växte på axeln. Men egentligen ser jag ju bara ut precis som vanligt. Lite trött. Lite extra finnig ja. Men fuldagar alltså. Varför måste man ha sådana. Har man dem hela livet ut.

Nu ska jag gå på ett möte och verka lite piggare och käckare än vad jag egentligen känner mig.

måndag 2 april 2012

Förbrydelsen

Vi är ju alltid lite efter. Så vi har börjat kolla på Brottet/Förbrydelsen/The Killing i helgen. Åh så bra det är. Och J är helt galen och säger att danska och svenska låter exakt likadant. Han kan nog mindre svenska än vad jag tror. Kanske tur.

Förresten är det någon mening med att se den amerikanska versionen efter den danska eller är det exakt samma manus fast i amerikansk tappning?

Trollet update

Utan någon som helst konkurrens de bäst spenderade pengarna någonsin. En scooter(sparkcykel på svenska kanske?) till Trollskrället. Rekommenderar till alla som har en unge som tycker att vagn är för bebisar men samtidigt vägrar att gå mer än fyra steg för att sedan rulla runt på marken och skrika maaaaamma bäääääära! Jag trodde att hon var för liten men hon svischar fram nästan läskigt fort. Kan dock ej styra så väldigt bra. Litet obs så. Men ändå, vi kan promenera ihop igen.

Och det lilla havregrynet har börjat prata lite mer också. Och det är så roligt hur hon blanda tre språk i en mening. Och ibland två språk i ett ord. När vi går till badhuset säger hon Astjid swimmar. Och vissa ord är som helt fel. I går hade hon på sig sin favoritklänning, en flott sak i lila plysch. Hon klappade på klänningen och Astjid fin kanin. Och jag klänning. Hon kanin.

I helgen begick hon dessutom biopremiär. Kunde inte tro att det var sant när hon satt stilla genom en hel film. Efteråt helt lyrisk.

Sen har hon börjat göra vissa saker som är mer kanske oundvikliga men lite tråkiga. Som att plocka upp pinnar och leka att det är en pistol och säga pang, pang. Alltså alla barn gör det, det är sånt de plockar upp från äldre kids på dagis antar jag. Men ändå. Usch.

Så att ni vet.